Blu-ray inom spel

Blu-ray teknologin har varit en stor framgång för speciellt Sony och deras Playstation 3 och Playstation 4 konsoler. Förutom funktionen att kunna spela upp Blu-ray filmer så används även tekniken på själva skivorna med spelen. Ju mer dataplats som finns tillgänglig, desto större och mer detaljerade spel med mängder utav olika funktioner går att utveckla. Spelen idag är större än någonsin tidigare på konsoler och har börjat bli en värdig rival till datorspelare. Då man förr var eventuellt tvungen att dela upp ett spel på ett antal vanliga cd-rom eller DVD-skivor så kan man nu få med stora mängder data på en och samma skiva.

En annan förändring som skett över åren är möjligheten att släppa uppdateringar till spelkonsoler. Till Playstation och Playstation 2 så gick inte detta, utan om ett spel släpptes på marknaden och spelbarheten blev lidande utav någon förbisedd eller tidigare oupptäckt bugg så var det så det var. Man kunde inte göra något åt det om man inte skulle släppa en ny version utav spelet till försäljning och det i sig skulle inte hjälpa de stackars satar som redan satt hemma med den buggiga versionen. Nuförtiden så är konsolerna allt som oftast uppkopplade mot internet hela tiden och uppdateringar på flera gigabyte är inget ovanligt. Själva skivorna som man köper idag innehåller många gånger installationsfiler och piratskydd som gör att man måste ha skivan i trots att spelet många gånger är helt installerat på spelkonsolens hårddisk. Mängden data som skivan innehåller samt de starkare konsolerna ger oss spelare större, vackrare och mer varierade spel än tidigare.

Men det är inte alltid som skivorna endast fungerar som installationsfiler, många spel ligger också helt på skivan och behöver inte installera mer än några få uppdateringar som det hämtar från internet. I en tid med tajta deadlines, korta utvecklingstider och dlc (downloadable content) så är det sällan som man får ut hela spelupplevelsen genom att spela utan att vara uppkopplad. Olika samlingsvarianter, Game of the Year (GotY) versioner och HD-remasters/remakes samlar ofta in dlc, uppdateringar och säsongskortsmaterial på en och samma skiva. När det kommer till remakes eller totala omarbetningar utav gamla klassiker så ger de nya skivorna och konsolerna utvecklarna väldigt fria händer att använda sig utav högupplösta texturer, bättre ljudkvalitet och dynamisk ljussättning, något som tidigare inte skulle varit tillgängligt eller ens möjligt att bränna på en vanlig skiva.

För att summera så har Blu-ray teknologin vari väldigt fördelaktig för oss som spelare, i kombination med spelkonsoler med tillgång till internet. Det har både sina positiva och negativa sidor, vissa tycker helt enkelt inte om att vara uppkopplade hela tiden eller behöva uppdatera sina spel med jämna mellanrum. Andra, så som undertecknad, är väldigt svag för GotY samlingar framför att köpa säsongskort eller spendera extra pengar på mikrotransaktioner för olika nya dräkter, vapen och liknande. Tekniken går ständigt framåt och spelen blir bara allt större vilket gör att man nog snart kommer få använda sig utav fler Blu-ray skivor per spel, men samtidigt så går även den tekniken framåt så vad framtiden bär med sig i sitt sköte är något vi endast kan gissa.